Obiectivul general al proiectului
Obiectivul general al proiectului “Inovare și Excelență în dezvoltarea resurselor umane din domeniul Oncologiei Musculo-Scheletale: INEX-OMS” – cod SMIS: 328215 – constă în eficientizarea și creșterea calității managementului afecțiunilor oncologice musculo-scheletale în cadrul sistemului de sănătate public din România, contribuind astfel la creșterea rezilienței acestui sistem în domeniul oncologiei.

Acestui obiectiv general îi este subscris obiectivul specific al apelului (ESO4.11) și al proiectului propus, urmărind îmbunătățirea și modernizarea managementului patologiei oncologice musculo-scheletale în particular și a patologiei oncologice în general, prin lărgirea accesului la servicii de asistență medicală de înaltă calitate destinate acestei patologii oncologice specifice, furnizată în timp util pentru a asigura rezultate superioare și sustenabile în urma tratamentului.
În mod concret și specific programul de formare propus în cadrul acestui proiect urmărește realizarea obiectivului specific: ESO4.11 Lărgirea accesului egal și în timp util la servicii de sănătate de calitate prin actualizarea și dezvoltarea competențelor personalului medical care activează în unitățile sanitare publice din toate regiunile României și care este implicat în depistarea precoce, diagnosticarea, tratarea și urmărirea pacienților oncologici cu patologie tumorală musculo-scheletală.
Specialitățile medicale și chirurgicale vizate pentru a beneficia de aceste activități de formare sunt cele cu expunerea cea mai ridicată la acest tip de patologie, și anume: ortopedie și traumatologie, radiologie și imagistică, anatomie patologică, reumatologie și oncologie medicală.
Implementarea proiectului presupune în primul rând dezvoltarea și derulare programului de pregătire teoretică și practică susținută de specialiști cu experiență în tratamentul patologiei oncologice musculo-scheletale și în educație medicală. Este vizată astfel îmbunătățirea competențelor privind identificarea și diagnosticarea precoce, managementul inițial al cazurilor, opțiunile terapeutice, monitorizarea postterapeutică și reintegrarea pacienților în societate. În prezent, nivelul acestor competențe nu este ideal pentru asigurarea celui mai înalt standard al rezultatelor managementului acestei patologii, rezultate care sunt dependente de fiecare element implicat încă din faza inițială de recunoaștere și diagnosticare.
De asemenea, obiectivul proiectului este și de a elabora noi instrumente de lucru care să contribuie pe termen lung la îmbunătățirea serviciilor medicale destinate patologiei vizate. Aceste instrumente de lucru cuprind pe lângă suportul teoretic necesar activităților de formare (curriculum și suport de curs) și dezvoltarea unor instrumente și recomandări de practică medicală adresate managementului neoplaziilor musculo-scheletale. La acestea se adaugă dezvoltarea și operaționalizarea unui registru național de oncologie musculo-scheletală prin care să fie colectate, înregistrate și analizate datele ce rezultă din parcursul tratamentului chirurgical în primul rând, în sistemul de sănătate din România.
Obiective specifice ale proiectului
[ OS1 ] Dezvoltarea și actualizarea competențelor și abilităților personalului medical care se confruntă în practica medicală curentă cu patologia tumorală musculo-scheletală la nivel național. Activitatea destinată acestui obiectiv este reprezentată de pregătirea, organizarea și derularea unui program de formare cu sesiuni desfășurate la nivelul tuturor regiunilor ale țării (București-Ilfov, Sud -Muntenia, Sud-Vest, Sud-Est, Vest, Nord-Vest, Nord-Est, Centru) care să furnizeze personalului medical implicat în diagnosticul și tratamentul pacienților din sistemul public de sănătate cele mai actuale și relevante informații privind managementul neoplaziilor musculo-scheletale într-un mod cât mai eficient și la cele mai înalte standarde de calitate. Obiectivul specific va fi atins prin numărul de cursanți care au parcurs întregul program, ce beneficiază de cunoștințele acumulate, cunoștințe pe care le pot aplica în continuare în practica medicală curentă. De asemenea, apartenența cursanților la instituțiile sistemului public de sănătate din toate regiunile de dezvoltare ale țării, cu o distribuție cât mai largă, reprezintă un aspect esențial al obiectivului urmărit. La finalul parcurgerii întregului program de formare, calificarea participanților va fi asigurată prin recunoașterea și certificarea de către Colegiul Medicilor din România, însoțită de acordarea unui număr de puncte de educație medicală continuă.
[ OS2 ] Conceperea, dezvoltarea și implementarea unor instrumente de practică medicală ce vizează diagnosticul și tratamentul neoplaziilor ce afectează sistemul musculo-scheletal, cu scopul de a îmbunătăți calitatea serviciilor medicale pentru un număr cât mai mare de pacienți la nivel național, în mod personalizat și echilibrat, conform standardelor moderne. Elaborarea unor instrumente de acest fel și diseminarea acestora în primul rând în cadrul activităților de formare promovează complianța cu ghidurile /protocoalele de practică medicală, traseul clinic și timpii de acces, perioadele de timp dintre diagnostic, tratament și monitorizare pentru cazurile oncologice musculo-scheletale, domeniu cu efecte negative majore din punct de vedere al dizabilității și mortalității generate.
OS2 va fi realizat prin elaborarea acestor instrumente de practică sub forma unor protocoale, ghiduri sau recomandări cu utilitate în activitatea medicală curentă a profesioniștilor implicați în managementul patologiei oncologice musculoscheletale în cât mai multe etape ale circuitului pacienților afectați de această patologie. De asemenea, diseminarea acestor instrumente și înaintarea acestora pentru aplicare practică în context clinic reprezintă o garanție a continuării eforturilor sistemice după finalizarea implementării proiectului.
[ OS3 ] Îmbunătățirea cunoașterii, a cercetării și inovației în domeniul oncologiei musculo-scheletale prin asigurarea unui instrument de colectare, înregistrare și analiză statistică a datelor asociate parcursului pacienților afectați de această patologie în sistemul de sănătate din România. Conform principiilor medicinii moderne, bazate pe dovezi, progresul este bazat în mare măsură pe o cunoaștere și o analiză cât mai eficiente a informațiilor asociate fiecărei etape a managementului patologiilor. Conceperea și operaționalizarea unui Registru medical dedicat afecțiunilor oncologice musculo-scheletale cu acoperire și accesibilitate națională reprezintă rezultatul urmărit prin activitățile prevăzute în proiect.
Registrul are la bază o platformă software găzduită online (web based) care permite înregistrarea datelor asociate evaluărilor, diagnosticării prin biopsie și examen anatomopatologic, precum și tratamentului chirurgical sau medical, dar și informații legate de urmărirea după tratament și rezultatele funcționale. Registrul național de oncologie musculo-scheletală trebuie să poată fi interconectat cu alte registre și să permită nu numai colectarea și înregistrarea datelor dar și o analiză statistică riguroasă a datelor. Toate acestea vor contribui decisiv la atingerea dezideratelor de optimizare a tratamentului pe termen mediu și lung precum și la optimizarea utilizării resurselor și politicilor de sănătate.
Prioritate P7: Măsuri care susțin domeniile oncologie și transplant
Obiectiv specific: ESO4.11_Lărgirea accesului egal și în timp util la servicii de calitate, sustenabile și la prețuri accesibile, inclusiv servicii care promovează accesul la locuințe și îngrijire orientată către persoane, inclusiv asistență medicală Modernizarea sistemelor de protecție socială, inclusiv promovarea accesului la protecție socială, acordând o atenție deosebită copiilor și grupurilor defavorizate, îmbunătățirea accesibilității, inclusiv pentru persoanele cu dizabilități, precum și a eficacității și rezilienței sistemelor de sănătate și a serviciilor de îngrijire pe termen lung
Fond: Fondul Social European+